Cykling

Cykling i Sønderborg Kommune

Hvis cykling skal være en del af vores hverdag – både som transport til og fra skole, arbejde og fritidsinteresser, som middel til at komme tættere på naturen og som motionskilde – er der flere parametre, der er medvirkende til at optimere rammerne.

 

Cyklen som dagligt transportmiddel

Udover afstanden og transporttiden, er de fysiske rammer afgørende for, at vi vælger cyklen som dagligt transportmiddel, herunder cykelstier og cykelruter, belægning, vedligeholdelse og trafiksikkerhed.

Derudover er det vigtigt for os, at vores cykler ikke bliver stjålet eller udsat for hærværk. Det stiller krav til cykelparkeringsfaciliteter og mulighed for at fastgøre cyklen forsvarligt. Både hvis vores destination er arbejde eller skole, men også hvis cyklen skal holde ved et busstoppested, en samkørselsplads eller lignende.

Det betyder også noget om vi har mulighed for at skifte tøj eller endda tage et bad, når vi ankommer til vores destination. Dette stiller blandt andet krav til arbejdspladserne.

Om vinteren er det ikke uvæsentligt for valget af transportmiddel, om der er ryddet for sne og ikke mindst saltet, så vi ikke vælter.

Når vi skal sende vores børn ud på vejene på cykel til skole og fritidsinteresser, er trafiksikkerheden afgørende for, om de får lov eller ej.

Derfor arbejder vi i Cykelforum på at påvirke, at de fysiske rammer optimeres, så de ikke skal være afgørende for, om vi vælger cyklen som transportmiddel.

 

Cyklen som kilde til motion

Cykling er rigtig god motion, hvad enten vi vælger det som transportmiddel fra A til B, kører på mountainbike spor (trails) eller kaster os ud på lange ture i vores fritid. Belastningen på kroppens bevægesystem er minimal samtidig med, at du kan få sved på panden.

Udover at cykling forbrænder kalorier, er det også med til at sænke blodtrykket og øge iltoptagelsen.

Så på med hjelmen og kom afsted.

 

Cyklen i naturen

Når vi skal ud og opleve naturen på cykel, typisk i sommermånederne, betyder det mindre hvordan belægningen er, og om der er en cykelsti. Vi skal ud og nyde den danske natur.

Om turen går til stranden, i skoven, på ferie eller bare ud ad landevejen, er cyklen fantastisk til at komme tæt på naturen, og komme frem hvor bilerne må give fortabt.

“Vi vil gerne gøre mere for cyklismen og for at få flere ud at cykle. Det er sundhedsfremmende, og det er vigtigt. Der er færre, der cykler, og det er ikke den udvikling, vi ønsker”
Aase Nyegaard

Tidligere formand, Teknik og Miljøudvalget

“Cyklisme er en vigtig del af den grønne omstilling i Sønderborg-området, og derfor er jeg en del af Cykelforum”
Pernille Petersen

ProjectZero

“Hellere bedre vedligeholdelse og renholdelse af etablerede cykelstier, fremfor nye stier”
Medlem

Cykelforum